Saturday, November 9, 2013

Вита торта с шоколад

От доста време се каня да направя вита торта. Изключително ефектна ми се вижда винаги по снимките. Блогърката Дими според мен е царица в направата им. По-перфектни торти сред интернет пространството не съм виждала. Първият ми опит за тестото преди време не се получи и се отказах.  Много са факторите за доброто им изпълнение, един от които е да имате хубава правоъгълна тава с размер 40/30 см. Вторият - изключително много са рецептите за пандишпаново тесто, но важното е то да е равномерно и еластично след изпичането му. В повечето рецепти се препоръчва веднага след изваждането му от фурната да се увие в навлажнена кърпа като руло, за да е по-лесна направата след това на тортата.
Поводът, по който се реших отново да пробвам, е идването на свекър ми при нас на гости. Винаги сме чакали с нетърпение да посрещаме любимите ни хора от България. Дойде момента и той е един добър, уважаван и много гостоприемен човек. Табиетлия също така. Ето затова темата на тортата е хапване ;)Харесвам такъв тип хора.. да имат усет към хубавата храна, да умеят да я приготвят и да й се наслаждават след това.






Тортата е висока 14см., но е с малък диаметър - 12 см. Свекър ми се изненада и я хареса, въпреки че липсваше месце :)) Аз съм очарована от вкуса. Ако обичате руло и вие ще я харесате. Смятам, че ако беше по-ниска и отвътре щеше да е много стилна, но следващия път. Сега исках количеството на супата да е голямо, че как иначе се изхранва цяло семейство ;)


 Продуктите за блата са:

7 яйца
3/4 чаени чаши захар
3/4 чаени чаши брашно
ванилия


Начин на приготвяне:
Отделям жълтъците от белтъците. Разбивам с миксер белтъците, когато станат на сняг прибавям захарта. Разбиваме докато се разтопи, след това прибавям жълтъците и пак разбивам. Накрая прибавям пресятото брашно и внимателно разбърквам със силиконова лопатка. Изсипвам в квадратна тава, покрита с хартия и оформям на платка дебела около 3-4 см. Пече се на силна фурна /при слаба фурна платката става чуплива/- 240С за около 1о мин. След като се изпече платката, се поставя върху навлажнeна кърпа и се навива заедно с кърпата на руло. След около 10 мин. се развива и намазва с крема.

Продуктите за крема са:

350мл. сладкарска сметана
300гр. черен шоколад

Загрява се сметаната на слаб котлон, прибавя се към нея шоколада и се разбърква, докато се получи хомогенна смес. Изчаква се около 4 часа да се охлади напълно и се разбива с миксер до получаването на пухкав крем.

Крема се намазва върху тесетото, предварително напръскано със хладко прясно мляко и се навива на руло. Притиска се с метален ринг и и се оставя в хладилника за 24 часа, за да се смесят хубаво вкусовете. Декорацията е по ваш избор. 


9 comments:

  1. уникална визия,страхотна си

    ReplyDelete
  2. Непрекъснато ме учудваш и радваш, Ради! Поздравления и за хубавия блог.
    Маги

    ReplyDelete
  3. Морковът е като истински. Ставаш все по-добра! Браво!

    ReplyDelete
  4. Благодаря Ви, момичета :)) Радвам се, че се отбивате и радвате на моята страничка :*

    ReplyDelete
  5. Mnogo interesna viziq ima tortata...dobra ideq za posreshtane na chlen ot familiqta:)

    ReplyDelete
  6. Така е, а и доста вкусна ;)

    ReplyDelete
  7. страхотна си
    Елена:))

    ReplyDelete
  8. Сладка "тенджерка" :))) хихих

    ReplyDelete