Monday, November 4, 2013

Яйчен крем

Този крем е отново вкусът на детството. Едно време помагах на майка ми с пълна пара бъркайки, бъркайки, бъркайки. Имахме една голяма светло синя тенджера и там се вареше тази вкусотия. След това в чашка със столче и хоп в хладилника. Вкуса трябва да се опита и се помни за цял живот. Всичко ново е добре преписано старо.. Чела съм много разновидности на този крем в днешните рецепти, но лично аз предпочитам този от дневника на мама:

Необходимите продукти за 8-9 чаши:

4 яйца
120гр. брашно
250гр. захар
1л. прясно мляко
ванилия





Жълтъците се разбъркват със захарта, 
брашното и малко от млякото. Останалата част от
млякото загрявам на котлона и готовата смес изсипвам
 към него. На ниски градуси бъркам
сместа, докато се сгъсти. Премахвам от котлона 
и докато се охлади периодично разбърквам
Разбивам белтъците на сняг и ги прибавям към изстиналата смес. Останалото го знаете... 
купички и в хладилника... Аз добавих за украса настърган шоколад, карамелизирана захар и ягодка :))


Да ви е сладко!!


6 comments:

  1. мммм,смятам да го направя,спомен

    ReplyDelete
  2. Непремено сподели после как е станал ;)

    ReplyDelete
  3. Много вкусно и лесно. И аз обичах да хапвам такива кремчета като дете :-) Изглежда много ефектно с шоколада и ягодите. Ще го пробвам.
    Деница

    ReplyDelete
  4. UVERQVAM VSICHKI, CHE KREMCHETO E STRAHOTNO, LICHNO SYM GO DIGOSTYRALA :) AZ DO TOZI DEN NE OBICHAH PODOBNI KREMOVE..., NO SEGA SUM NAVITA DA GO NAPRAVQ..DANO STANE TOLKOVA VKUSNO KATO NA TOVA NA RADOST!!!

    ReplyDelete
  5. Благодаря Деница, ще се радвам да споделиш като го направиш

    ReplyDelete
  6. Мерси Ели,щом на теб ти хареса значи го бива :))

    ReplyDelete