Tuesday, December 24, 2013

Коледни и новогодишни лакомства


С червените ботушки
потропва Дядо Мраз

Дечица-веселушки,

шейната спрях пред вас!



Във коша надзърнете:
Какво ли няма там?
палячовци, мечета,
маймунки, барабан…

За Елка нося книга,
за Спас акордеон,
А Петльо кукурига:
- Пък аз съм за Антон!

Подаръци ще има
за всички от сърце!
За Новата година
да люшнем ний хорце!

С тази песничка израстнах в коледните и новогодишните дни… Още много й се радвам :)) На всички ви пожелавам весело изкарване по празниците, много настроение и здраве през следващата година. Преследвайте мечтите си и ги осъществявайте!!За коледните дни съм ви приготвила линцер сладки, снежни топки Агнеси и вита макова торта.




Вита макова торта:
Този път за тестото използвах стандартната рецепта за пандишпан, която научих от курса ми в София, плюс маково семе:

8 яйца
160 гр.захар
160 гр.брашно
10 гр. маково семе



Отделете жълтъците от белтъците. Разбийте белтъците на сняг с миксер и прибавете захарта. Разбийте докато се разстопи, след това прибавете разбитите жълтъци и пак разбийте. Накрая прибавете пресятото брашно,смесено с маковото семе и внимателно със силиконова шпатула разбъркайте. Изсипете в квадратна тава (30/40см.), покрита с хартия за печене и оформете на платка, дебела около 3-4см. Пече се на силна фурна (при слаба фурна платката става чуплива)240С за около 10мин. След като се изпече платката се поставя в навлажнена кърпа, завива се на руло и след около 10мин. се развива, нарязва се на желаните ивици и  се намазва с крема. Преди това се пулверизира с прясно мляко.



Кремът е:
120 гр. масло
200 гр. пудра захар
400 гр. сирене Рикота
2-3 с.л. портокалов мармалад
Маслото на стайна температура, разбийте с миксер до побеляване, прибавете пудрата захар и отново разбийте. Накрая прибавете сиренето, разбъркайте до хомогенна смес и сложете портокаловия мармалад. Разбъркайте отново.
Тортата престоява 24 часа,за да се смесят добре вкусовете и се украсява по избор. Аз я измазах със сметана, покрих с бял фондан и украсих коледно.





Линцер сладки: Адаптирано от haniela's



230гр. меко масло
130гр. пудра захар
3 жълтъка
450гр. брашно
1/4 ч.л. сол
2.ч.л. ванилов екстракт




С миксер разбийте маслото и захарта на пухкав крем. Добавете жълтъците и ваниловия екстракт, разбийте отново. Добавете брашното и леко го разбъркайте с шпатула. Аз добавих и 2-3с.л. бадемово брашно. Направете го на топка, завийте във фолио и охладете за поне 1 час. 

Загрейте фурната на 180ºС, застелете две тави с хартия за печене. Върху набрашнен плот разточете тестото (на порции) с дебелина 3 мм. С форма за линцерови сладки изрежете кръгове, колкото цели, толкова и с дупки. Прехвърлете ги върху тавите и печете 7-9 мин, докато леко порозовеят по ръбовете. Не препичайте! Оставете ги да изстинат напълно. Намажете целите кръгчета със сладко и залепете отгоре кръгчетата с дупките. Поръсете с пудра захар. 

Снежни топки Агнеси от тефтера на майка:
1 ч.брашно
1 ч.захар
1 ч.орехи
1 пакет масло
1 ч.пудра захар
4 яйца
1 щипка сол
ванилия
Разделете белтъците от жълтъците. Захарта се разбива с маслото и солта. Прибавят се счуканите орехи, брашното и разбитите белтъци на сняг. Добавя се и ванилията. Всичко се смесва и разбърква добре и се изпича на 220С докато забита клечка в средата не излезе суха. В друга купа жълтъците се разбиват с пудрата захар. След като изстине сладкиша добре се намазва с жълтъчената смес. По рецептата на майка се оставя да престои 24 часа и се реже на ромбове. Едно време чакахме послушно, но с голямо нетърпение. Много ги обичам тези агнеси. Ако вие нямате търпение и искате веднага да ги хапнете, след като намажете сладкиша го сложете в топла фурна докато горната смес изсъхне. След това е готов за ядене. Аз го нарязах на малки кръгове като снежни топки.













7 comments:

  1. Честита Коледа!! Невероятни изкушения :)) Със сигурност ще пробвам агнесите за Нова година!! Не спирай да ни радваш, Ради
    Маги

    ReplyDelete
  2. Страхотни празнични сладости, красота, весела коледа :))
    Деница

    ReplyDelete
  3. Искам да съм по близо до вас :)) Весела Коледа и щастлива Нова 2014!!
    Дани

    ReplyDelete
  4. Честита Нова Година! Страхотни предложения и нов стайлинг ;)
    Деси

    ReplyDelete
  5. Благодаря ви!! Нова година, по-сладка и бяла като но вият стайлинг да е!! Здраве и много усмивки за вас :)

    ReplyDelete
  6. Рол,Да си здрава и все такива вкусотии да ни правиш
    сладките и двата вида ,ще направя

    ReplyDelete