Wednesday, March 19, 2014

Торта Медовик

Св. Дария е днес. Моето малко момиченце има имен ден. Много трудно избрахме името й. А причината е, че и двамата с баща й имаме предпочитания, на които държим и никой неискаше да отстъпи :)) Прелиствахме всички списъци с имена и до последно единственото име, което се харесваше и от двамата беше Дарина. Ами нека й носи късмет и дарове от Бог през целия й живот!! За нас тя е нашия мил, пухкав, усмихнат, артистичен подарък. За мен тя е едно съкровище, което получих в момент, в който изгубих едно богатство… И понеже Дари е от децата, които не гледат телевизия, да, точно така..правилно прочетохте… от малкото предполагам деца, на които засега телевизорът грам не йм е интересен, тя няма любим герой. Тортата, в такъв случай, избрах да е с далматинци, защото обича кучета, радва им се и играе с тях. Дано и на вас да ви харесат. От вътре тортата е Медовик. Една торта, на която отдавна се каня да я пробвам, стара руска торта с неповторим вкус. 



Продуктите необходими за двуетажна торта са:
6 яйца
1ч.ч захар
200гр.масло
6с.л мед
1ч.л. сода
щипка сол
щипка канела
6ч.ч. брашно



за крема:
600гр. млечен карамел дулсе де лече
350гр. заквасена сметана
250гр. течна млечна сметана с висока масленост
1с.л. захар



Пресейте брашното с канелата.
В тенджера с дебело дъно и на ниски градуси на котлона загрейте маслото, захарта и меда. Бъркайте докато маслото се разстопи. Прибавете солта и содата. Сместа започва да се пени. Бъркайте добре. Прибавяйте яйцата едно по едно и разбърквайте енергично. Свалете сместа от огъня и прибавете брашното. Замесете леко, нелепнещо тесто. Ако е необходимо добавете малко брашно, но не прекалявайте. Оставете тестото в хладилник, увито в свежо фолио за около час-два.

Извадете тестото от хладилника и го разделете на 7 топки за долния и 8 топки за горния етаж. Долният етаж на мойта торта е с диаметър 20см., а горния с 15см. Всяка топка разточете върху хартия за печене със съответния диаметър или малко по-голям. Изпечете в предварително загрята фурна на 200С(400Ф)за около 3-5 мин. Кората много бързо се изпича, за това трябва да се внимава да не изгори. При нужда се изрязва веднага след като се изпече с правилния размер.

След като се изпекат всички кори се приготвя крема.
В купа се разбива с миксер сметаната със захарта до меки върхове.
В друга купа се изсипват заквасената сметана и карамелът. Объркват се добре и към тях се прибавят на няколко пъти разбитата млечна сметана.
Тортата се сглобява в ринг като се редуват блат и крем. Измазва се с маслен крем и се покрива с фондан.








7 comments:

  1. Да е здрава и много късмет да й носи красивото й име!
    Тортите ти стават все по-перфектни! Продължавай да създаваш такива красоти:)
    Целувки и на двете!
    Илияна

    ReplyDelete
  2. Благодаря за хубавите думи. Целувки и от нас :*

    ReplyDelete
  3. Невероятна е...
    Дани

    ReplyDelete
  4. Hubava torta. Sigurno I e bila mnogo vkusna I slsdka. Kogato neshto se pravi sas sarze I dusha vlnagi stave prekrasno. Da e ziva I zdrava Dari I mnogo da vi radva.
    Vanio

    ReplyDelete
  5. Да, така е.. Нейните торти ще са и най-вкусните и най-красивите :))

    ReplyDelete
  6. Уникална визия.. Предполагам страхотен вкус. Яла съм медовик и много ми хареса. Сигурно твойта е още по-вкусна. А кучетата как ги направи? Много, много ме впечатли
    Маги

    ReplyDelete
  7. Благодаря, Маги. Кучетата са направени от меденки, покрити с фондан и рисувани с ядливи бои :)

    ReplyDelete