Wednesday, March 5, 2014

Торта Велурено кадифе

Много се чудих каква да бъде тортата за нашият празник с Ники… С фондан или без…. Тематична украса или не. Поводът е Кожена годишнина от сватбата. Три години брак. Пет години познанство от същата дата. И както пише, трите години съжителство са важна стъпка в отношенията между съпрузите. Отношенията са достатъчно силни, но и гъвкави като кожата. Сякаш беше вчера… роклята, прическата, костюмът, първият танц, целувката.. Всичко си организирахме и направихме сами.А някои хора казват, че любовта траела три години. Аз смятам, че любовта се променя, но когато я изживяваш с правилния човек,  неостарява. Три години, изпълнени с много динамика - радост, щастие и трудни моменти. Всички щастливи семейства си приличат. Всяко семейство е нещастно по своему. Аз си пожелавам да празнуваме заедно златна, а защо не и червена годишнина, а дните ни дотогава да са изпълнени с много обич, разбирателство и по-малко трудни мигове. И да има повече любими хора около нас.
Тъй като и двамата обичаме торти с повече крем и по-малко тесто се заех да направя торта мус. Фондана отпадна в този случай, но съвсем скоро ще го използвам. Спрях се  на този вдъхновяващ сайт Набрах круши от дръвчето до нас, тъй като не намерих кайсии и общо взето промених цялата идея.
Ето го моят вариант:




Блат:
80гр.меко масло
80гр.захар
3 големи жълтъка
80гр.брашно
20гр.бадемово брашно
1/3с.л.бакпулвер
ванилия

Загрявате фурната на 180С(350Ф). Подготвяте тавичка с размери 18-20см. Маслото и захарта се разбиват на пухкав крем. Към тях едно по едно се добавят жълтъците и ванилията. Двата вида брашно и бакпулвера се смесват и се добавят към жълтъчената смес. Сместа е лепкава и гъста, но с помощта на лъжица се разстила в тавата и се пече около 15-20мин.


Карамелизирани круши:Адаптирано от sunshineskitchen
80гр.захар
40гр.масло
400гр. обелени и почистени круши, нарязани на кубчета
ванилия


Захарта се карамелизира в тиган и към нея се добавя маслото.Разбърква се до разтопяването му и се добавят половината круши. Готвят се до омекването им (5-6мин)и след това се поставят и останалите. Отново се готвят около 5-6 мин.Добавя се и ванилията. Крушите се охлаждат.

Карамелен мус:
190гр. консерва дулсе де лече
120гр. заквасена сметана
100гр. сладкарска сметана

Карамелът и заквасената сметана се объркват добре. Към тях се прибавя предварително разбитата сладкарска сметана.

Тортата се получи много вкусна. Комбинацията круши и карамел е чудесна. Сглобяването е по следня начин: блат, карамелизирани круши и мус. Трябва да престои в хладилника минимум 4 часа, за да стегне добре.




Украса: 
шоколадови пури
перли
сурови какаови стърготини

4 comments:

  1. Radi, i az vi pojelavam sashto kakvoto i ti pishesh tuk..da vi e sladka lubovta i jivota kakto tazi sladka torta ..

    ReplyDelete
  2. Здравей,
    Бъдете щастливи!
    Пожелавам ви да сте заедно дълги години и в радост и мъка.Бъдете откровенни и истински за да ви се радват и п„близките и приятелите ви.
    Хубав празник.
    Ваньо

    ReplyDelete