Tuesday, April 22, 2014

Овесени бисквити Въртележки/Oatmeal pinwheel cookies


Обичам почивните дни. Изпълнени са с мероприятия и разграфено време къде, какво и как да бъде посетено. Ежедневните занимания през седмицата остават на заден план и бързо и динамично семейното време отлита. Незнам как, но тези дни винаги ми се виждат като минутки. Летят, а винаги ми се е искало точно тогава стрелките на часовника да се движат по-бавно! За подсилка и хубав старт на изминалия уикенд реших да направя овесени бисквити под формата на детски въртележки. Стават и за следобедно кафе или пикник. Вдъхнових се от тази рецепта. От снимките в нея става ясна технологията за направа, а аз заместих ръженото брашно с овесени ядки с ябълки и канела и кимионените семки със сурови слънчогледени семки. Може и още да се експериментира с рецептата.  Например да се добавят сушени плодове.



Необходимите продукти за 10-12броя:

1 1/2 ч.овесени ядки с ябълки и канела
1 ч.ч брашно
1/2 с.л сол
110 гр. студено масло
7-8 с.л. студена вода
слънчогледови сурови семки
жълтък за намазване
мармалад по избор


Начин на приготвяне:
Обърквате брашното, солта и овесените ядки и добавяте разрязаното на малки кубчета студено масло. Добавяте една по една лъжиците студена вода и замесвате меко тесто. Увивате в свежо фолио и оставяте в хладилник за час-два. Тестото се разточва с дебелина 3 мм на правоъгълник и се разрязва на малки правоъгълници. Всеки от тях се срязва с нож в четирите си ъгъла, така че разреза да не стига до средата. Намазва се с разбит жълтък, поръсва се със захар и семки и в средата се слага мармалад по ваш вкус. Аз използвах лимонов и от мандарини. През ъгъл тестото се свива до средата, така че да образува въртележка.









I was inspired by these easy and beautiful cookies for family weekend breakfast. For the recipe and more photos, click here
Instead of rye flour I'm using instant oatmeal with apple cinnamon flavor.

3 comments:

  1. Ох, колко мило и сладко!
    Деси

    ReplyDelete
  2. Ей Ралка, строхотна идея. Много са интересни, а и сигурно вкусни. .Напомня ми за захарния памук, но твойте въртележки ще им харесат повече и няма да останат. Успех.
    Ваньо

    ReplyDelete
  3. Благодаря ви за милите думи!! А въртележките наистина напомнят за детството :))

    ReplyDelete