Необходимите продукти за 10-12броя:
1 1/2 ч.овесени ядки с ябълки и канела
1 ч.ч брашно
1/2 с.л сол
110 гр. студено масло
7-8 с.л. студена вода
слънчогледови сурови семки
жълтък за намазване
мармалад по избор
Начин на приготвяне:
Обърквате брашното, солта и овесените ядки и добавяте разрязаното на малки кубчета студено масло. Добавяте една по една лъжиците студена вода и замесвате меко тесто. Увивате в свежо фолио и оставяте в хладилник за час-два. Тестото се разточва с дебелина 3 мм на правоъгълник и се разрязва на малки правоъгълници. Всеки от тях се срязва с нож в четирите си ъгъла, така че разреза да не стига до средата. Намазва се с разбит жълтък, поръсва се със захар и семки и в средата се слага мармалад по ваш вкус. Аз използвах лимонов и от мандарини. През ъгъл тестото се свива до средата, така че да образува въртележка.
I was inspired by these easy and beautiful cookies for family weekend breakfast. For the recipe and more photos, click here
Instead of rye flour I'm using instant oatmeal with apple cinnamon flavor.
Ох, колко мило и сладко!
ReplyDeleteДеси
Ей Ралка, строхотна идея. Много са интересни, а и сигурно вкусни. .Напомня ми за захарния памук, но твойте въртележки ще им харесат повече и няма да останат. Успех.
ReplyDeleteВаньо
Благодаря ви за милите думи!! А въртележките наистина напомнят за детството :))
ReplyDelete