Friday, May 9, 2014

Нутела Наполеон торта/ Nutella Napoleon cake



Днес постът е дълъг, защото поводът е прекрасен. Моята сестра има рожден ден. Ще я водя на сладкарница. Когато бяхме малки имаше един период, в който двете нямахме търпение да отидем до сладкарницата до нас, за да хапнем по едно шоколадово парфе. Мисля, че беше 0.90лв. Събирахме си пари и се черпехме често. Тя не е като мен много запалена по сладките, но шоколад с кеф похапва. Доста често изяждах и нейните десерти, но тя не ми се сърдеше. Абе като по-голямото дете винаги беше по-отстъпчива. И до ден днешен е.. Ето за това днес ще я заведа в една от най-хубавите сладкарници тук във Вегас, ще й разкажа за най-големият шоколадов фонтан и ще й направя торта във форма на любимите й слънчогледи! Преди да дойда да живея тук, тя ми нарисува много хубава картина с шарени цветя, която съм окачила на стената в дома си и всеки път като я погледна усещам топлотата й, като нейните очи, когато ме гледат. Всяка жена има любимо цвете. Нейното е слънчоглед. И къде, ако не от горещ Вегас, слънчогледена торта е най-подходящия подарък. Хубаво е че имам толкова близка приятелка като нея, готова всеки един момент да ме изслуша, съветва и закриля. Не веднъж съм споменавала за детството си и прекрасните спомени и тя е важна част от тях!! Обичам те, Льон!! Бъди здрава и такава каквато си - луда, емоционална, чувствителна, силна и всеотдайна!! Тортата е много вкусна… точно за теб… с много шоколад!






Идеята за торта Нутела Наполеон дойде от една почерпка в най-шикозната сладкарница в града, в най-популярния в света Вегаски хотел-Беладжио. Много шоколад и много майсторлък. Дългогодишна мечта на основателя Jean Philippe, е била да основе френска сладкарница в САЩ с невиждан дотогава разкош. Това й прави. Сътворява най-големият шоколадов фонтан. Висок 8м и циркулиращ 2 тона бял, млечен и тъмен шоколад. Славата не закъснява. Фонтанът е вписан в Рекордите на Гинес.






Ето още малко от неговите изкушения:


Снимките, за съжаление, не са професионални, но както винаги, така и този път снимам с телефон и i-pad. Надявам се ви преносох поне за малко в тази невероятна атмосфера. А аз си представям как седим на една от масичките със сестра ми и похапваме от този божествен и разкошен асортимент. Пожелавам си да стане реалност :)

Необходимите продукти за моята торта с диаметър 15см. са:

Блат:
1 яйце
120гр. краве масло на стайна температура
60мл. хладка вода
2ч.ч. брашно
щипка сол

Крем:
650гр. течен шоколад Нутела
350гр. заквасена сметана
300гр. течна млечна сметана с висока масленост 

Към брашното прибавяме маслото и оформяме трохи. Прибавяме леко разбитото яйце, водата и щипката сол. Месим за кратко и когато се хомогенизира, разделяме тестото на 10 топки. Всяка от тях разточваме  върху хартия за печене на тънка кора с диаметър 15 см и печем за около 5-7 мин. в предварително загрята фурна на 220Ц. Предварително надупчваме корите с вилица, за да не се надуват много.
Кремът се приготвя като шоколада и заквасената сметана се объркват добре и към тях се прибави предварително разбитата млечна сметана до меки върхове.
Тортата се сглобява като се редуват блат и крем и се измазва отново със същият крем. Преди да се консумира трябва да престои 24 часа в хладилник.

3 comments:

  1. Страхотна торта. Елена днес ще е щастлива и радостна от подаръка който си и направила. Ще има и малко сълзи в очите и, но те ще са от радост и обич.Радвам се, че имам такива прекрасни дъщери.ББъдете живи и здрави и все така да сте мили и добри една към друга.
    Ваньо.

    ReplyDelete
  2. Невероятна си...Огромна е радостта ми и Благодаря:)))Любимите ми ,сега и вкусни слънчогледи
    Благодаря на майка и татко,че те има,не се избират родители и братя и сестри,но ти си най-хубавият избор на съдбата за мен:)))Щастлива съм с теб
    Обичам те

    ReplyDelete
  3. След тези два коментара мога да кажа, че и моите очи са пълни със сълзи! Обичам ви :*

    ReplyDelete