Tuesday, November 5, 2013

Цветя за майка

Днес ще ви представя мини тортички, които направих за майка. Тя беше прекрасен човек. Перфекционист. С каквото се захванеше го изпипваше докрай с изключителна прецизност. През годините е минала през различни занимания - шиене на гоблени, плетене на пуловери, приготвяне на невероятни вкусотийки, грижа за цветя и какво ли още не… Ръцете й бяха много сръчни.. Аз от своя страна, несмятам, че съм наследила тази й дарба, но поне в сладкарството се опитвам да й подражавам :))



Рецептата за тортичките е комбинация от различни сайтове. Цветята правих с голяма любов от фондан, перлички, тичинки и други материали. Наскоро си закупих доста пособия от сайта на Wilton и съм изключително щастлива с тях. В България бях на кратък курс за декорация на торти, но истината е, че най-доброто училище е практиката. Ползвам книги, сайтове и въображението си.


За блатовете на шест мини тортички използвах следните продукти:

6 яйца
160гр. брашно
180гр.захар
20гр. смлени бадеми
1ч.л. бакпулвер

За крема:

250гр. сирене Филаделфия
250гр. сладкарска сметана
1 бурканче сладко от круши



 Жълтъците разбивам със захарта на пухкав крем. Белтъците на сняг и ги прибавям към тях, разбърквам внимателно със силиконова лопатка и постепенно прибавям пресятото брашно. Към сместа добавям лъжицата бакпулвер и смлените бадеми. Изсипвам в мини формички и пека във фурна на 160 С около 10 минути или докато забита клечка не излезе суха от тестото. Оставям да изстине блата за кратко и след това прехвърлям върху скара до пълното му изстиване. Чак тогава разрязвам всеки блат на две.
 Крема се приготвя като крема сиренето се обърква добре със сладкото и след това се прибави разбитата сметана. Ако някой желае може да добави и пудра захар. Зависи от представите ви за сладост :))
Тортичките се сглобяват по този ред- блат, крем, блат. Отново в зависимост от вкусовите ви желания може, ако желаете да ги сиропирате с хладко прясно мляко. Аз лично когато работя с фондан много внимавам, за да не си разваля тортата впоследствие.
Накрая измазвам със сметана и покривам с фондана.




5 comments:

  1. Много са красиви!! Ще изпробвам и рецептата, но искам да знам какъв е диамеръра на тортичките?

    ReplyDelete
  2. Благодаря, диаметъра е 9см. Успех :))

    ReplyDelete
  3. Много изискани и красиви тортички. Успех и занапред
    Дани

    ReplyDelete
  4. Mnogo sa krasivi, kato 4oveka za koito sa praveni, trogatelen povod.
    Kalina

    ReplyDelete
  5. Наистина е така!! Много благодаря :*

    ReplyDelete