Wednesday, April 16, 2014

Великденски козунак/ Easter bread


Христос Воскресе!!
Воистина Воскресе!!
Великден е наистина един Велик ден!!!
На този ден, християните празнуваме възкръсването на  Иисус Христос на третия ден,след като е разпънат на кръст и погребан. С посрещането на всеки Великден вярваме, че утре ще станем по-различни. Всеки човек го преживява и усеща по много индивидуален начин, но винаги свързва този ден с радост и вяра. Въплътеният Бог премина през телесното страдание и даде абсолютната жертва, за да изкупи човека. Разкри му най-голямата вселенска тайна – на Възкресението, за да го изтръгне от обреченото колело на живота и смъртта. Но ни каза, че страдалческият път към глътката жива вода минава през вярата и любовта. Или както гласят Христовите думи в Евангелието на Йоан: 
"Истина ви казвам, който вярва в този, който Ме е пратил, преминава от смърт в живот" 









Подготовката за празника започва в седмицата преди Великден (наричана Страстна), като се боядисват яйца и се месят козунаци, а на обяд на трапезата присъства агнешкото блюдо. Празнува се три дни. Сутринта на първия празничен ден се отслужва тържествена църковна служба. Пали се свещ и се носи да догори в дома. На празничната трапеза задължително се отговява (така се слага край на започналия на Заговезни пост) с великденски яйца и обредни хлябове. Всички се "чукат" с червени и шарени яйца — за здраве.


Козунакът е сладък обреден хляб. Символизира тялото на Иисус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му.
Рецептата, която ще ви предложа е от тефтера на майка. Немога да не я спомена днес. Тя беше силно вярващаща и тази, която посвети и мен в любовта и вярата към Бог. Паля свещ и за нея и вярвам, че  душата й е около нас. Гледа ни и ни се радва! Много пъти сме си говорили и сме се смяли, че трите й любими храни са кафе, козунак и диня!!  Тя мe поощряваше, когато аз месих. Може би за това всеки козунак ми се получава и ми доставя истинско удоволствие да го приготвям. Вижте и необходимите продукти:




3 яйца
170гр.захар
75гр.масло
250мл.прясно мляко
15гр.жива мая 
кората на 1 лимон
около 700гр.брашно

Маята се разбива в половината от млякото, щипка сол, 1с.л.захар, 1 яйце и малко брашно. Получава се каша и се оставя да втасва.



Захарта се разтваря в затопленото мляко. Прибавя се и разтопеното масло, разбитите яйца, настърганата кора лимон и втасалата мая. Замесва се меко и еластично тесто с намазнени ръце!! За успешни резултати е много важно продуктите да са били на стайна температура. Също така и пресяването на брашното поне три пъти предварително.
Мекото, еластично и на шупли тесто втасва за около час-два в затоплена печка. Изважда се и се разделя на 2 части. Всяка част се разделя на още три. Аз слагам локум, орехи и стафиди във всяко парче и сплитам на плитка. Експериментирала съм и с шипков мармалад. Може разбира се, да се сложи шоколад, друго сладко и всичко, което ви е любимо. Тази година използвах маршмелоус. Намазва се с разбит жълтък, поръсва се обилно сас захар. По избор и филирани бадеми и се пече на 180С(365Ф) за около 30 минути. Може и да се усука, а да не се сплита. Всичко е във вашите ръце. А вкъщи ухае невероятно...







Идеи за великденските яйца от тук


Easter bread

"Christ is Risen"
"Truly, He is Risen"
It is customary among Orthodox Christians to greet one another during Easter season with the Paschal greeting.
On easter sunday, we celebrate the resurrection of the Lord, Jesus Christ. We,christians believe, that Jesus came back to life, or was raised from the dead, three days after his death on the cross. Through his death, burial,and resurrection, Jesus paid the penalty for sin, thus purchasing for all who believe in him, eternal life in Christ Jesus.
Fasting continues throughout Holy week. Everything centers around new birth. Eggs, green vegetables, spring lamb and easter bread figure prominently in the cuisine. Eggs are a symbol of new life. Early christians used eggs to symbolize the resurrection of Jesus Christ and the regeneration of believers. At Easter, eggs are dyed red to represent the blood of Jesus that was shed on the cross for the redemption of all man.
My suggestion today is from my mother's notebook recipes. Bulgarian Easter bread, known as kozunak is a slightly sweet yeast-raised bread with nuts, raisins, bulgarian delight and chocolate that crosses the line between bread and coffee cake. I want to mention my mother today. She was strongly believer in Jesus Christ and I know her soul is around us. Many times we talked and laughed that her three favorite foods are coffee, kozunak and watermelon. Maybe thats why every kozunak that i prepare is with so much pleasure. Look needed items:


3 large eggs
170gr. sugar
75gr. melted butter
250ml. milk
15gr. yeast
grated zest of one lemon
around 750gr sifted flour
raisins
nuts
bulgarian delight(you can also use turkish delight or marshmallow)

Preparation:

In a large bowl or stand mixer, combine yeast, 1t.s.sugar, 1 egg, small amount of flour and half of warm milk and let stand, covered, in a warm place for 40 minutes. Meanwhile, place raisins in a small bowl to soak. Heat the other  milk and sugar in a small saucepan until warm and set aside. Combine melted butter in a small bowl and set aside. Beating the eggs in a separate small bowl. Begin adding warm milk mixture, then butter, eggs, lemon zest to the yeast mixture, combining until well mixed. Then begin adding flour (you might not use all of it) and knead until a smooth dough results. It will be sticky. Transfer to a large oiled bowl, turning dough once to coat both sides. Cover with greased plastic wrap and let rise until doubled (1 to 2 hours). Punch down dough and let rise again, covered, for 1 to 2 hours or until doubled. Heat oven to 365 degrees. Punch down dough and knead for 1 or 2 minutes. Divide in half. Divide each half into 3 pieces and put inside each soaked raisins, nuts and the bulgarian delight. Braid on parchment-lined sheet pans. Cover with greased plastic wrap and let rise about 30 minutes. Brush with egg yolks, sugar and sliced almonds, if using. Bake about 30 minutes or until golden brown. Remove from oven, remove from pan and let cool on a wire rack.

Now enjoy it!!


3 comments:

  1. Майка ти почиташе християнските празници и винаги се подготвяше и правеше всичко със сърце и любов. Радвам се, че и ти и Елна сте наследили тази хубава черта от нея.
    Пожелавам на теб, Ники и Дари весели Великденски празници изпълнени с радост, щастие и любов.

    ReplyDelete
  2. Светли и хубави празници!! Прегръдки!!

    ReplyDelete
  3. Христос Воскресе! Невероятни козунаци..

    ReplyDelete