Thursday, May 22, 2014

Детски празнични торти/Kids cakes

Май месец е прекрасен!! Пълен с рождени дни на големи и малки, хубаво време и много усмивки :) За няколко сладки дечица и големи тези дни направих торти с любимите им герои.. Елмо за две годишната Аля и рейнджър за четири годишният Коко. Елза и приятели за Софи, Горджус за Ани и торта за Диди. Има и рибки за хубавите слънчеви дни :) Всички бяха истински щастливи, когато ги видяха и развълнувани, когато се наредиха около тортите да духат свещичките. Аз им пожелавам да им се сбъднат мечтите, които вероятно са си пожелали, когато им пеехме "Честит Рожден Ден"…хехехе. Страхотен момент за всички малки малчугани. Тортите от вътре бяха като тази . Много се харесаха от всички гости. Наистина вкуса е неповторим…

















Sunday, May 11, 2014

Плодовo-шоколадов кекс/Naked cake with chocolate and fruits


Майка ми 

В рояка спомени свещени,
де моя дух сега се губи,
се твоят образ въжделени
духът ми, майко, среща, люби.

Ти люлката си ми люляла,
със песни жалостно-упойни,
над мен по цели нощи бдяла
през мойте нощи безпокойни.

Под твоето крило растял съм, 
наяквал съм под грижи мили,
от твойта реч и взор черпал съм,
и радост и духовни сили.

Душата ми от теб научи
да мрази, да обича страстно,
от твоята душа засучи
любов към всичко тук прекрасно.

Ти ме роди, но ти ми даде
и светлото, що в теб блестеше,
ти и човека в мен създаде
ти два пъти - ми майка беше.

Иван Вазов

Честит празник на всички майки!! Днес ми е много трудно да пиша… Стиховете казват всичко. Много са посветени на майката и всичките са прекрасни и истински… 

Продуктите за този наситен с много цветове и вкусове кекс:



Адаптирано от тук
1 портокал
100гр. черен шоколад
125гр. масло
3 яйца
280гр. захар
100гр. гъст айрян
25гр. какао
250гр. брашно
1 1/2ч.л. бакпулвер
щипка сол

Измивате портокала, слагате го в дълбока тенджера и наливате вода, колкото да го покрие. Варите го около 30 минути, или докато омекне. Изваждате го от водата и го пасирате на гладко пюре. Ако се чудите наистина ли трябва да е с кората… Да!! Точно така… Става невероятно.. с осезаем привкус на портокала.
Разтопявате шоколада и маслото на водна баня или в микровълнова и ги оставяте да се охладят леко.
Смесвате брашното, какаото, бакпулвера и солта.
В купа разбивате яйцата и захарта на пухкав крем, добавяте айрана, охладеното портокалово пюре и шоколада. На 2-3 пъти прибавяте сухите съставки и внимателно разбърквате.
Загрявате фурната на 180Ц и намаслявате форма за кекс. Изсипвате тестото и печете около 40-50 минути.

Аз гарнирах с разбита сметана,малини и боровинки… 




Friday, May 9, 2014

Нутела Наполеон торта/ Nutella Napoleon cake



Днес постът е дълъг, защото поводът е прекрасен. Моята сестра има рожден ден. Ще я водя на сладкарница. Когато бяхме малки имаше един период, в който двете нямахме търпение да отидем до сладкарницата до нас, за да хапнем по едно шоколадово парфе. Мисля, че беше 0.90лв. Събирахме си пари и се черпехме често. Тя не е като мен много запалена по сладките, но шоколад с кеф похапва. Доста често изяждах и нейните десерти, но тя не ми се сърдеше. Абе като по-голямото дете винаги беше по-отстъпчива. И до ден днешен е.. Ето за това днес ще я заведа в една от най-хубавите сладкарници тук във Вегас, ще й разкажа за най-големият шоколадов фонтан и ще й направя торта във форма на любимите й слънчогледи! Преди да дойда да живея тук, тя ми нарисува много хубава картина с шарени цветя, която съм окачила на стената в дома си и всеки път като я погледна усещам топлотата й, като нейните очи, когато ме гледат. Всяка жена има любимо цвете. Нейното е слънчоглед. И къде, ако не от горещ Вегас, слънчогледена торта е най-подходящия подарък. Хубаво е че имам толкова близка приятелка като нея, готова всеки един момент да ме изслуша, съветва и закриля. Не веднъж съм споменавала за детството си и прекрасните спомени и тя е важна част от тях!! Обичам те, Льон!! Бъди здрава и такава каквато си - луда, емоционална, чувствителна, силна и всеотдайна!! Тортата е много вкусна… точно за теб… с много шоколад!






Идеята за торта Нутела Наполеон дойде от една почерпка в най-шикозната сладкарница в града, в най-популярния в света Вегаски хотел-Беладжио. Много шоколад и много майсторлък. Дългогодишна мечта на основателя Jean Philippe, е била да основе френска сладкарница в САЩ с невиждан дотогава разкош. Това й прави. Сътворява най-големият шоколадов фонтан. Висок 8м и циркулиращ 2 тона бял, млечен и тъмен шоколад. Славата не закъснява. Фонтанът е вписан в Рекордите на Гинес.






Ето още малко от неговите изкушения:


Снимките, за съжаление, не са професионални, но както винаги, така и този път снимам с телефон и i-pad. Надявам се ви преносох поне за малко в тази невероятна атмосфера. А аз си представям как седим на една от масичките със сестра ми и похапваме от този божествен и разкошен асортимент. Пожелавам си да стане реалност :)

Необходимите продукти за моята торта с диаметър 15см. са:

Блат:
1 яйце
120гр. краве масло на стайна температура
60мл. хладка вода
2ч.ч. брашно
щипка сол

Крем:
650гр. течен шоколад Нутела
350гр. заквасена сметана
300гр. течна млечна сметана с висока масленост 

Към брашното прибавяме маслото и оформяме трохи. Прибавяме леко разбитото яйце, водата и щипката сол. Месим за кратко и когато се хомогенизира, разделяме тестото на 10 топки. Всяка от тях разточваме  върху хартия за печене на тънка кора с диаметър 15 см и печем за около 5-7 мин. в предварително загрята фурна на 220Ц. Предварително надупчваме корите с вилица, за да не се надуват много.
Кремът се приготвя като шоколада и заквасената сметана се объркват добре и към тях се прибави предварително разбитата млечна сметана до меки върхове.
Тортата се сглобява като се редуват блат и крем и се измазва отново със същият крем. Преди да се консумира трябва да престои 24 часа в хладилник.