Tuesday, December 24, 2013

Коледни и новогодишни лакомства


С червените ботушки
потропва Дядо Мраз

Дечица-веселушки,

шейната спрях пред вас!



Във коша надзърнете:
Какво ли няма там?
палячовци, мечета,
маймунки, барабан…

За Елка нося книга,
за Спас акордеон,
А Петльо кукурига:
- Пък аз съм за Антон!

Подаръци ще има
за всички от сърце!
За Новата година
да люшнем ний хорце!

С тази песничка израстнах в коледните и новогодишните дни… Още много й се радвам :)) На всички ви пожелавам весело изкарване по празниците, много настроение и здраве през следващата година. Преследвайте мечтите си и ги осъществявайте!!За коледните дни съм ви приготвила линцер сладки, снежни топки Агнеси и вита макова торта.




Вита макова торта:
Този път за тестото използвах стандартната рецепта за пандишпан, която научих от курса ми в София, плюс маково семе:

8 яйца
160 гр.захар
160 гр.брашно
10 гр. маково семе



Отделете жълтъците от белтъците. Разбийте белтъците на сняг с миксер и прибавете захарта. Разбийте докато се разстопи, след това прибавете разбитите жълтъци и пак разбийте. Накрая прибавете пресятото брашно,смесено с маковото семе и внимателно със силиконова шпатула разбъркайте. Изсипете в квадратна тава (30/40см.), покрита с хартия за печене и оформете на платка, дебела около 3-4см. Пече се на силна фурна (при слаба фурна платката става чуплива)240С за около 10мин. След като се изпече платката се поставя в навлажнена кърпа, завива се на руло и след около 10мин. се развива, нарязва се на желаните ивици и  се намазва с крема. Преди това се пулверизира с прясно мляко.



Кремът е:
120 гр. масло
200 гр. пудра захар
400 гр. сирене Рикота
2-3 с.л. портокалов мармалад
Маслото на стайна температура, разбийте с миксер до побеляване, прибавете пудрата захар и отново разбийте. Накрая прибавете сиренето, разбъркайте до хомогенна смес и сложете портокаловия мармалад. Разбъркайте отново.
Тортата престоява 24 часа,за да се смесят добре вкусовете и се украсява по избор. Аз я измазах със сметана, покрих с бял фондан и украсих коледно.





Линцер сладки: Адаптирано от haniela's



230гр. меко масло
130гр. пудра захар
3 жълтъка
450гр. брашно
1/4 ч.л. сол
2.ч.л. ванилов екстракт




С миксер разбийте маслото и захарта на пухкав крем. Добавете жълтъците и ваниловия екстракт, разбийте отново. Добавете брашното и леко го разбъркайте с шпатула. Аз добавих и 2-3с.л. бадемово брашно. Направете го на топка, завийте във фолио и охладете за поне 1 час. 

Загрейте фурната на 180ºС, застелете две тави с хартия за печене. Върху набрашнен плот разточете тестото (на порции) с дебелина 3 мм. С форма за линцерови сладки изрежете кръгове, колкото цели, толкова и с дупки. Прехвърлете ги върху тавите и печете 7-9 мин, докато леко порозовеят по ръбовете. Не препичайте! Оставете ги да изстинат напълно. Намажете целите кръгчета със сладко и залепете отгоре кръгчетата с дупките. Поръсете с пудра захар. 

Снежни топки Агнеси от тефтера на майка:
1 ч.брашно
1 ч.захар
1 ч.орехи
1 пакет масло
1 ч.пудра захар
4 яйца
1 щипка сол
ванилия
Разделете белтъците от жълтъците. Захарта се разбива с маслото и солта. Прибавят се счуканите орехи, брашното и разбитите белтъци на сняг. Добавя се и ванилията. Всичко се смесва и разбърква добре и се изпича на 220С докато забита клечка в средата не излезе суха. В друга купа жълтъците се разбиват с пудрата захар. След като изстине сладкиша добре се намазва с жълтъчената смес. По рецептата на майка се оставя да престои 24 часа и се реже на ромбове. Едно време чакахме послушно, но с голямо нетърпение. Много ги обичам тези агнеси. Ако вие нямате търпение и искате веднага да ги хапнете, след като намажете сладкиша го сложете в топла фурна докато горната смес изсъхне. След това е готов за ядене. Аз го нарязах на малки кръгове като снежни топки.













Friday, December 13, 2013

Торта Lalaloopsy

Вероятно ако попиташ малко момиченце "Кой е любимия ти цвят?" всеки втори отговор би бил - розов. Хич не го харесвам този цвят!! Но от както имам и аз малка бонбона, установих, че наистина много им отива на децата да са сладки, малки и розови. Затова пък отношението ми към куклата Барби няма да се промени. Не ми е симпатична. Когато реших да направя торта за пет годишната Кати и знаех, че обича принцеси, тръгнах по магазините да ги огледам. Еми… оказа се труден избор!!Все еднакви и блудкави… Сетих се за моята Лора. Родена съм в края на 70те. Куклите бяха лукс. Аз имах една и сестра ми една. Моята беше афро-американка… С много черна, лъскава коса и сладки бузки. На сестра ми беше мулатка… Много ги обичахме и им се радвахме. Майка ни учеше да им плетем пуловери, да им шием поли. Возихме ги в обърнати столове и аз им бях учителка. Обожавах да ги изпитвам и ако не си бяха научили им пишех двойки :)) Днес по рафтовете в магазините, въпреки че е пълно с кукли, разнообразие пак няма...Единствено дъха ми спря на Lalaloopsy - парцалена кукла с шантава коса и очи копчета. Реших, тя ще е върху тортата на Кати. Куклата е пластмасова. Нямах време за направата й от фондан.Всичко друго е ядливо. Ето как изглежда:








Тортата отвътре е вита портокалова с розови шоколадови копчета.








Friday, December 6, 2013

Шоколадо-портокалов сладкиш за Никулден

Никулден празнуваме днес. Прекрасно име на прекрасни мъже. С невероятно удоволствие направих този сладкиш за моят мъж и бих се радвала, ако и племенникът ми беше с нас, за да отбележим семейно този чудесен празник. Двамата са ми много любими и за тях исках тортата да е много вкусна и специална. Спрях се на разновидност на небезизвестната "Опера", но по мой си начин. Любимият цвят на любимият мъж е син и затова той е основен тук. Морето, зодията .. всичко пасва :)) Докато рибата е в печката, аз се вихря в кухнята и новата ми придобивка работи с пълна пара. Държа да отбележа, че чаках моят Николай дълги години да се появи в живота ми и съм много щастлива, че днес, а и всеки ден е празник в сърцата ни. Е, освен, когато ме ядоса де, но засега поне е за кратко и бързо ми минава. Няма да ви занимавам с романтични истории, а само ще кажа, че съм късметлийка, че е до мен. Малко са в наши дни добрите, разбиращите, всеотдайните и търпеливите мъже. Добър, скромен, лъчезарен и състрадателен е и малкият Николай, който също много обичам и от все сърце му желая прекрасен живот с това чудесно име. Да са ми живи и здрави.
Операта е божествена - с вкус на зимата и елегантно нежна, лека и пухкава. Няма да излъжа, ако кажа, че не се приготвя лесно, но за такива специални хора и поводи всичко си заслужава. А вие съм сигурна, че също може да се пробвате и да й се насладите.
Адаптирано от cannelle et vanille, но разбира се попроменена леко ;)

Блат с бадеми:
6 белтъка на стайна температура
30гр. захар
225гр. бадемово брашно
2ч.ч. пудра захар, пресята
6 яйца
70гр. брашно
45гр. разстопено масло

Загрейте фурната на 220С(425F). В купа разбийте белтъците до меки върхове. Добавете захарта и отново разбивайте до получаване на плътни и твърди връхчета. В друга купа разбийте бадемовото брашно, пресятата пудра захар и яйцата на средна скорост до увеличаване на обема им, около 3мин. Добавете брашното и на ниска степен на миксера разбивайте, докато се смеси добре със сместта, но не прекалявайте!! Използвайки гумена шпатула внимателно добавете белтъчената смес към бадемовата, разбъркайте и лека полека изсипете и разстопеното масло. Смесете всичко хубаво и разстелете върху тава с размери 30/40см (11/17in), покрита с хартия за печене и намазнена с масло. Печете между 5-9мин. докато блата леко покафенее и при допир посредата с пръст леко пружинира. Ако имате по-голяма по размер тава ще се получи по-добре според мен. Блата ще е малко по-тънак.

Сироп по рецептата:
125гр. вода
65гр. захар
1-2 ч.л. лимонов или портокалов екстракт

Загрейте водата на силен котлон, добавете захарта и бъркайте докато се разстопи. Дръпнете от котлона, добавете екстракта и оставете настрана.

Но аз използвах портокалов сок за сиропиране. Видя ми се прекалено много захар..

Портокалов маслен крем:
100гр. белтък (от около 3,4 яйца)
200гр.захар
300гр. масло на стайна температура
50гр. портокалов мармалад




На водна баня разбийте белтъците и захарта, докато захарта се разстопи и белтъците побелеят и станат горещи при допир. Преместете ги в купа и разбивайте още на висока скорост на миксера докато станат пухкави и дъното на купата престане да е топло. Около 3-5 мин. Започнете да добавяте мекото масло лъжица по лъжица и когато се смеси добре с белтъчената смес сложете и портокаловия мармалад. Разбъркайте всичко добре.

Шоколадово-портокалов мус:
200гр. шоколад (при мен син на цвят)
1ч.ч и 3с.л. течна сметана
1с.л. портокалово сладко

Разстопете шоколада в микровълнова фурна, но внимавайте да не загори. Добавте трите супени лъжици сметана към него и объркайте. Другият вариант е в малка тенджерка да ги разстопите заедно. Добавете лъжицата сладко, разбъркайте и оставете на страна до пълното им изстиване. Разбийте останалата сметана до меки върхове и полека я прибавете към изстиналата шоколадова смес до формирането на мус.

Сглобяване на тортата:
Разрежете блата на три равни правоъгълни блата. Първата част от блата се поставя върху поднос и се залива с една трета от сиропа/сока, намазва се с една трета от масления крем и се слага в хладилника да стегне. Върху него отново една трета от муса и действието се повтаря и с другите две трети от блата, сиропа/сока, крема и муса, наредени един върху друг.

Тематично за Никулден изработих раче и октопод от фондан и поставих до тортата. И не забравяйте, че на имен ден не се кани… Чакаме виии!!Има още...
Днес обаче има и още един празник. Искам да поздравя и всички познати и непознати банкери :)) Да им е честит празника!!